BIO LEARNING CENTRE


Startskuddet til samarbejdet med den lokale miljøorganisation Environmental Foundation For Africa (EFA) var et tilfældigt møde på Lakka Strand i Sierra Leone i december 2009. Camilla Kragh løb her ind i en ingeniør fra EFA med et ønsket om et samarbejde og bistand til at tegne og bygge et læringscenter for miljø, bæredygtigt landbrug og energi.

HVAD

Arkitekter Uden Grænser har ydet bistand til at tegne og bygge et læringscenter for miljø, bæredygtigt landbrug og energi for at oplyse lokalbefolkningen om de massive miljømæssige udfordringer, som Sierra Leone står foran, samt at skabe politisk fokus på miljøområdet.

HVOR

Freetown, Sierra Leone

UDVIKLINGSMÅL
  • Centret skal bruges til at generel oplysning til skoleklasser, studerende og lokalbefolkningen.
  • Bygningen skal med sin multisal til 150 besøgende fungere som samlingssted for miljøorganisationer i Vestafrika for at styrke den kollektive indsats.
  • Bygningen være et tydeligt ‘landmark’ i landskabet uden for Freetown. Et hus, som signalerer vigtigheden af miljøorganisationernes kamp og gør opmærksom på deres tilstedeværelse.
  • Bygningen skal vise hvordan et moderne byggeri med en god blanding af traditionelle og nye materialer og bæredygtige principper kan opføres.
ARKITEKTUR

Erfaringer fra opførelsen af personaleboligerne i Masanga, ligger til grund for projektforslaget. Huset er bygget på punktfundament, både for at nedbringe brugen af cement og for at efterlade det mindste aftryk muligt. Der er indbyggede VIP toiletter, som ikke bruger vand, men som ved korrekt behandling giver gødning til landbrug. Solcellerne og vandopsamlingen er en del af udstillingen, og i huset er der indtænkt naturlig ventilation, for at vise alternativer til air condition. Huset skal i sig selv være et eksempel til efterfølgelse. I centret indgår udstillinger og landskabelige tiltag, som viser lavpraktiske løsningsmodeller på bæredygtigt landbrug, skovdrift og energi. Bio Learning Centre ligger desuden smukt på kanten af tre økosystemer: regnskov, mangrove og strand.

PARTNERE

Environmental Foundation For Africa (EFA)

FINANSIERING

Projektet har modtaget støtte fra Statens Kunstfond. Cembrit har doneret eternit-tagplader.

PROJEKTPERIODE

2009 – 2014

PROJEKTTEAM

Patrick Kogler, Camilla Kragh, Rasmus Hamann og Kym Lansell

VIL DU VIDE MERE

Du kan læse mere om projektet i vores bog Developing Architecture – Learning From Sierra Leone. Bogen blev i 2014 tildelt en Lille Arne for sin formidling af arkitektur og humanitært arbejde.