BLOG: ARKITEKTUR I AFRIKA I – DAVID ADJAYE OM ‘EN AFRIKANSK ARKITEKTUR’

Her på AUG-bloggen poster vi gerne et inspirerende projekt indenfor vores virkefelt, også selvom det har nogle år på bagen. Den anerkendte, britiske arkitekt David Adjaye har studeret og kortlagt samtlige afrikanske hovedstæder for at diskutere, om ‘En afrikansk arkitektur’ som begreb overhovedet giver mening.

Afrika er ikke et hyppigt emne blandt danske arkitekter. I disse år blæser nye vinde over kontinentet, og det ser ud til, at den internationale arkitektscene begynder at få øjnene op for især de urbane områder, der vokser med lynets hast.

Denne post er den første af en række korte inspirationsindlæg til andedammen, der handler om udstillinger, projekter og selvfølgelig arkitektur med fokus på det afrikanske kontinent. Vi starter med Adjayes researchprojekt, som er et glimerende grundlag for denne føljeton.

AFRICAN METROPOLITAN ARCHITECTURE

Der er altid en diskussion på kontinentet af, hvad der er “afrikansk arkitektur”, og jeg ved det stadig ikke, men jeg tror på, at der er disse forskellige cyklusser, der påvirker hinanden. Bevægelser, man er nødt til at se på netop for at besvare dette spørgsmål. Ikke fra en slags eksotisk, romantisk forestilling om noget autentisk, men ud fra realiteterne og de faktiske forhold. 

Således introducerer David Adjaye researchprojektet ‘African Metropolitan Architecture’ til en kort præsentation fra 2010 på Serpentine Gallery i London. Projektet dokumenterer alle 53 hovedstæder i perioden 1999-2009, og Adjaye mener, at hans godt 35.000 digitale fotos viser sammenhængende arkitektoniske fænomener, der knytter sig til kontinentets forskellige klimatiske zoner fx. højlandet, fremfor efter kolonitidens administrative grænser, der den dag idag er blevet til de faktiske landegrænser. Han inddeler i stedet kontinenter i syv terræner – The Maghreb, Desert, The Sahel, Savannah og Grassland, Mountain og Highveld, og sidst Forest.

Der er helt klart en sammenhæng mellem disse fænomener, og hvad der rent faktisk sker i det byggede miljø. Dette er en levende workshop, hvor jeg arbejder via disse ideer om, hvordan man kan starte med at kortlægge begrebet om det almindelige i forhold til de samtidige fænomener.

Adjaye agiterer altså for, at en diskussion om begrebet ‘Afrikansk arkitektur’ tager udgangspunkt i en objektiv kortlægning af de faktiske forhold fremfor en forestilling. Han konkluderer således ikke selv på diskussionen, men leverer snarere det grundlag for en videre diskussion, han synes at mangle.

INFO

Se Serpentine Gallerys video fra 2010, der kort præsenterer projektet. Columbia University har desuden lagt hele Adjayes forelæsning om researchprojektet offentligt tilgængeligt på youtube. Projektet er desuden udgivet i 2011 som et værk i syv bind med titlen ‘Adjaye · Africa · Architecture’.

>>Læs blogindlægget på arkfo her