CAMBODIA KINDERGARTENS


I marts 2012 blev Arkitekter Uden Grænser kontaktet af Janet Gracey angående et samarbejde om at designe to nye børnehaver i forlængelse af et par eksisterende skoler i byen Sisophon og landsbyen Bot Trong i det vestlige Cambodia. 

HVAD

Projektet indbefattede planlægning, design og konstruktion af to børnehaver med tre klasselokaler og tre toiletter i hver bygning for 3-5 årige børnehavebørn.

HVOR

Byen Sisophon og Landsbyen Bot Trong, Cambodia.

UDVIKLINGSMÅL
  • Børnehaver i Cambodia fungerer som en introduktion til uddannelsessystemet, hvor børnene lærer basale færdigheder, som gør dem klar til skolens første klasse.
  • De opnår sproglig og fysisk stimulation og lærer basal hygiejne og at bruge et toilet. Hertil kan lærerne følge med i børnenes trivsel og sikre at de udvikler sig samt får de nødvendige vaccinationer.

Børnehaverne giver desuden forældrene mulighed for at passe deres arbejde.

ARKITEKTUR

Under De Røde Khmerer i 60’erne og 70’erne blev mange uddannelsesinstitutioner i Cambodia ødelagt. Siden da har flere NGOer finansieret genopbygningen af skoler og børnehaver, men desværre har mange af børnehaverne bygget i 90’erne og i begyndelsen af 00’erne ikke kunne modstå det barske klima, da de er bygget i træ. Mange af dem er sidenhen ødelagt af oversvømmelser, termitangreb osv.

Det har derfor været yderst vigtigt at børnehaverne er bygget i materialer som kan modstå klimaet og på samme tid at sikre naturlig ventilation og lys inde i bygningen, da der er ringe adgang til elektricitet.

Med vores design af børnehaverne har vi forsøgt at udvikle den nuværende måde at designe børnehaver ved at have en mere legende tilgang og appellere til børnenes kreativitet. Vi forsøger desuden at arbejde bæredygtigt både socialt og i vores valg af materialer.

PARTNERE

Janet Gracey, Mech Samuth, Ingeniører Uden Grænser

FINANSIERING

Projektet har modtaget støtte fra Medarbejdernes Honorarfond i Novogruppen, Myhrwolds Fond, Laaenhusfonden og Fabrikant Mads Clausens Fond.

PROJEKTPERIODE

Research: 2012

Fundraising: 2013

Konstruktion påbegyndt: december 2013

Projekt afsluttet: 2014

PROJEKTTEAM

Aurora Lykke Ekman, Signe Skaar Pedersen, Ane Lohse KristiansenJohanne Vestergaard, Agnethe Plauborg Lorentzen, Mette Damkiær Høffding, Nanna Riise Nielsen. 

VIL DU VIDE MERE

Læs mere på projektets Facebook-side