CHAMELEON SCHOOL


Arkitekt Mette Lange og Anders Linnet har tidligere udviklet to design indenfor konceptet – en flydende og en rullende skole. Med inspiration fra et telt, der nemt kan slås op og ned, udviklede AUG i 2009 et forslag til det tredje design, Chameleon School.

HVAD

Chameleon School er en mobil skole, som skal give marginaliserede nomadebørn adgang til undervisning ved at lade skolerne komme til børnene – ikke omvendt – så de får mulighed for at lære at læse, skrive og regne.

HVOR

Grænseområdet mellem de sydvestlige, indiske delstater Goa og Maharashtra.

UDVIKLINGSMÅL

Målgruppen er børn af fattige nomadefamilier, som gives adgang til undervisning i Chameleon School og dermed en vej ud af isolation. Familierne lever uden tilknytning til landsbyerne hvor der tales et andet sprog, hvilket betyder at adgangen til skoler og undervisning er meget begrænset. Størstedelen af forældrene er analfabeter og undervisningen kan derfor være med til at give børnene en chance for at bryde med den isolation de oplever og give dem en tilknytning de til omkringliggende samfund.

ARKITEKTUR

Chameleon School er Arkitekter Uden Grænsers bud på et tredje design inden for MovingSchool konceptet. Skolen kan tilpasses og underordne sig sine omgivelser med minimalt fodaftryk i landskabet og på klimaet – deraf navnet.

Chameleon School er en mobil, multifunktionel og demonterbar skoleenhed, med respekt for lokale byggeskikke og håndværk. Skolen er opført i samarbejde med lokale håndværkere med viden om og erfaring med lokale materialer og byggetraditioner. Med så få virkemidler som mulig er skolen bygget af lokalt tilgængelige byggematerialer: eucalyptus, bambus og presenning.

Den første Chameleon School blev indviet den 9. februar 2010, i maj 2010 blev skolen taget i brug og giver nu 25 nomadebørn muligheden for skolegang og en lidt lysere fremtid.

PARTNERE

MovingSchool India, Moving School Denmark, Ingeniører Uden Grænser.

FINANSIERING

Projektet har modtaget støtte fra Dreyers Fond, Brødrerne Hartmanns Fond og Statens Kunstfond

PROJEKTPERIODE

2009 – 2011

PROJEKTTEAM

Sofie Wäborg, Marianne Filtenborg, Rune Asholt, Andreas Hammershøj og Anna Aslaug Lund

VIL DU VIDE MERE

Her kan du se en kort video om AUGs arbejde med Chameleon School.

Her kan du læse mere om Mette Lange og Anders Linnets arbejde med Moving School, som lå til grund for Chameleon School.