PRESSE: ARKITEKTFORENINGEN – ARKITEKTERS ROLLE I KRIGSZONER

Arkitektforeningen skriver: “Arkitektforeningen sætter spot på Syrien med et Morgenklogarrangement mandag d. 7. april. En af talerne er den syriske arkitekt Wesam Asali, som vi spurgte, hvilken rolle arkitekter og planlæggere kan spille i genopbygningen af Syrien.”

Arkitektforeningen skriver videre: Syrien er hårdt ramt af den borgerkrig, som nu har varet i tre år. Over halvdelen af befolkningen er på flugt, og en stor del af landets boligområder, bygninger og infrastruktur er ødelagt.

VISIONER FOR FREMTIDEN

”Der er ikke stor forskel på arkitekters rolle i konfliktfyldte områder end i andre områder. Begge dele handler om at planlægge visioner for fremtiden. Konflikter er situationer, hvor velkendte konnotationer skal reformuleres,” siger Wesam Asali og fortsætter:

”Hvis man ser på erfaringer fra Syriens nabolande, som har været igennem lignende situationer, kan vi desværre se, at arkitekter og planlæggere let bliver for afhængige af det politiske landskab. De bliver reduceret til udøvere af magthavernes visioner i stedet for at formulere deres egne visioner. Derfor er det helt centralt, at arkitekter og planlæggere arbejder tæt sammen med borgerne for at få direkte inspiration”, forklarer Wesam Asali.

JA. DET GIVER MENING

Men giver det overhovedet mening at begynde genopbygningen af et land, der stadig er hårdt ramt af borgerkrig. I høj grad, mener Wesam Asali:

”Vi kan ikke bare læne os tilbage og vente på, at konflikten ender. Arbejdet skal begynde nu. Her mener jeg både den akutte opbygning af for eksempel flygtningelejre, men også gennemarbejde analyser af den arkitektoniske identitet og de sociale strukturer i Syrien.

Samtidig er det også værd at huske på, at folk ikke venter med at reparere deres tag eller genopbygge en bærende væg. De venter heller ikke med at tage stilling til, hvilken vej der er smartest at tage til arbejde eller på markedet. Derfor bør arkitekter og planlæggere allerede nu – i samarbejde med det syriske folk – tage stilling til de væsentligste elementer i den forestående genopbygning af Syrien.”

OM WESAM ASALI

Wesam Asali er syrisk arkitekt uddannet fra Damaskus Universitet. Han bor og lever i København og blev tilknyttet den danske afdeling af Arkitekter uden grænser i 2012, hvor han arbejder på et projekt om Syrien.

BLIV MORGENKLOG PÅ SYRIEN

Wesam Asali deltager sammen med katastrofechef i Røde Kors Arne Vågen og arkitekt MAA og ph.d. studerende Runa Johannessen (Arkitekter uden Grænser) i Morgenklog i Arkitekternes Hus mandag den 7. april 8.30 – 10.00.

>>Læs mere om arrangementet på vore arrangementsider her

>>Læs arktikelen på arkitektforeningens hjemmeside her