PRESSE: DAC – AUG UDGIVER BOG

Arkitekter Uden Grænser er blevet fem år i år. Det skal markeres med udgivelsen af en bog.

ARKITEKTER UDEN GRÆNSER UDGIVER BOGAUG forside.jpg


Du kender måske ikke Arkitekter Uden Grænser. Men det er der en oplagt mulighed for nu – for i januar udgiver de en bog. Bogen er et håndgribeligt billede på AUG’s udvikling fra en samling af folk med gode intentioner til, at en fagligt funderet organisation, som kan tilbyde arkitektfaglig rådgivning i udviklingsprojekter.

Tyra Dokkedahl forklarer: “Som en del af AUG bliver jeg ofte spurgt om – især af andre arkitekter, hvad AUG er, hvad vi laver og især, hvad det har med arkitektur at gøre. Det tyder på, at der for mange ikke er en klar sammenhæng imellem deres opfattelse af henholdsvis arkitekturfaget og udviklingsarbejde – men i princippet er min rolle som arkitekt den samme, uanset hvor i verden det er,” fortæller hun og fortsætter: “Som arkitekt kan man netop bidrage med noget meget værdifuldt – enten funktionelt, rumligt eller helt enkelt æstetisk – for ressourcesvage mennesker, som ellers fokuserer mest på at få mad på bordet. Man kan tilbyde leveforhold, der forbedrer deres liv markant.”

ARKITEKTEN I UDVIKLINGSARBEJDE?!

For at skabe et mangfoldig og nuanceret indblik i organisationens arbejde, giver bogen plads til alle stemmer – organisationens, de enkelte projekters arkitekthold, håndværkerne og slutbrugerne. Selve projekterne skildres fra alle vinkler: den arkitektfaglige, den byggetekniske, den social antropologiske og en generel ekspertviden.

“Jeg kunne godt tænke mig at give udenforstående indsigt i AUG’s arbejde og medlemmernes motivation for at bidrage. Derfor har vi i boggruppen valgt at arbejde med spørgsmålet om hvordan arkitekter kan indgå i udviklingsarbejde som ramme for bogen,” forklarer Tyra Dokkedahl.

FEM PROJEKTER

Et udpluk af de fem projekter i Sierra Leone, som bogen skildrer fra forskellige vinkler:

MASANGA PROJEKT: BROWN HOUSE

Brown0_600.jpg

Foto: Masanga Architects (ASF-DK)


Masanga Dwelling er et forslag til en prototype på en bolig til hospitalpersonalet i Masanga med det formål at tilbyde bedre forhold for personalet og derved kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft tiæl byerne og ud i junglen. I januar 2009 tog den første gruppe fra AUG til Masanga for at sondere terrænet. Udover Brown House, består Masanga projektet af to andre boligbyggerier: Monkey House og Paula’s House. Brown House stod færdigt i 2010.

BIO LEARNING CENTER

BLC3_600.jpgFoto: BLC Team (ASF-DK)


I 2009 løb Camilla Kragh ind i en ingeniør fra EFA, den lokale Sierra Lionske miljøorganisation Environmental Foundation For Africa. Samarbejdet mellem EFA og AUG byggede på EFAs ønske om samarbejde og bistand til at tegne og bygge et læringscenter for miljø, bæredygtigt landbrug og energi. Udgangspunktet findes i behovet for at oplyse lokalbefolkningen om de massive miljømæssige udfordringer Sierra Leone står foran, samt at skabe politisk fokus på miljøområdet. Centeret skal bruges til at oplyse skoleklasser, studerende og lokalbefolkningen generelt.

MAGBURAKA EDUCATION AND COMPUTER CENTER

MECC2.jpgFoto: MECC Team (ASF-DK)


Med Jonas Danborg som byggeleder, indledtes konstruktionen af Magburaka Educatiuon and Computer Center i 2013. Her blev lokale materialer og byggeteknikker prioriteret højt. Dels for at holde CO2-omkostningerne på et minimum, dels for at gøre vedligeholdelsen af bygningen mulig efterfølgende.

FEM ÅR – HVAD SÅ NU?

AUG er sammensat af mange forskellige fagligheder. Derfor har de første fem år været præget af, at definere AUGs arbejdsværdier, men også lære hvilke metoder, der bedst understøtter deres ønsker.

Fremtiden for AUG skal præges af flere samarbejder med et stadigt voksende netværk af andre NGO’er og nødhjælpsorganisationer. AUG skal fungere som faglig og professionel rådgivning, der understøtter deres arbejde. På den måde kan organisationen fokusere på den arkitektoniske og planlægningsmæssige del af deres arbejde og blive i stand til at nå meget bredere ud med deres kompetencer og ekspertise som arkitekter og planlæggere.

STØT ARKITEKTER UDEN GRÆNSER

Bogen om Arkitekter Uden Grænser er den første i en serie af bøger om organisationens arbejde.

Bogen udgives på engelsk for at nå ud over landets grænser. Den er i farve, på 96 sider, laves i samarbejde med Centertryk A/S og publiceres af Forlaget PB43. Udgivelsen støttes af Statens Kunstfond, KAB Fonden og Arkitekter Uden Grænser og crowdfunding. Alle midler går til bogprojektet samt AUG’s øvrige aktiviteter.

LANCERING OG UDSTILLING

Vær med til lanceringsfest og udstilling i januar 2014 – nærmere info følger. Udstillingen, som kurateres af Nina Wöhlk, viser 5 værker af kunstnerne Valérie Collart (FR), Majken Hviid (DK), Marie Gondek (DK), Kah Bee Chow (MA) & Kasper Kjeldgaard (DK) –  skabt med udgangspunkt i materialet fra bogen.

>>Læs artikelen på hjemmesiden til DAC